
Treatment of ESOP Committee Under OTS Acsuisition of Control Reaulations 

Summary Conclusion: Under the facts presented, an employee stock ownership plan 
committee (“Committee”) was not presumed to act in concert with the employee stock 
ownership plan (“Plan”) under 12 C.F.R. Q 574.4(d)(6). OTS did not consider the 
Committee to have acquired indirectly the Plan’s shares of the holding company’s stock. 
The Committee does not have to tile under the OTS Acquisition of Control Regulations if 
a new person joins the Committee, even if that person is a director of the savings bank 
or holding company. 
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Re: Treatment of ESOP Committee Under OTS 

Acquisition of Control Regulations 

Dear [ I: 

This is in response to your letter of June 1,2001, in which you request our 
interpretation of certain provisions of the OTS Acquisition of Control Regulations 
(Control Regulations) as they relate to the [ 

1 PW oft 
savings and loan holding company of [ 
and the Plan’s committee (Committee). 

] (Holding Company), the 
] (Savings Bank), 

In summary, based on the facts you have represented, we have concluded that: (i) 
the Committee would not be presumed to act in concert with the Plan under 12 C.F.R. 0 
574.4(d)(6); (ii) we would not consider the Committee to have acquired indirectly the 
Plan’s shares of the Holding Company’s common stock, and (iii) the Committee would 
not have to tile under the Control Regulations if a new person joined the Committee, 
even if that person is a director of the Savings Bank or Holding Company. 

Background 

The Holding Company owns all of the common stock of the Savings Bank. The 

Plan is a tax qualified employee stock ownership plan as defined at 12 C.F.R. 0 
563b.2(a)(40). The Plan currently holds [ ] shares of the Holding Company’s 

stock, out of [ ] total outstanding shares. As of [ 1, the record date for the 

Holding Company’s 2001 annual meeting, [ ] shares were allocated to Plan 

participants’ accounts. 

Allocated shares are voted directly by Plan participants. The remaining shares 

(] ] shares, or [ 1% of the outstanding shares) are voted as directed by the Plan 
committee (Committee), a group of five directors of the Holding Company. The Plan is 

otherwise administered by [ ] (Plan Trustee), a trust company 



that is not affiliated with the Holding Company.’ You represent that your ERISA counsel 
has determined that the Committee is acting in a fiduciary capacity to the Plan. 

Because you were not certain how materials previously published regarding the 
Control Regulations would relate to the Committee, on [ 1, you tiled a change 
of control notice under the Change in Bank Control Act, 12 U.S.C. 9 1817(j), and the 
Control Regulations, on behalf of the five members of the Committee regarding the 
Committee’s control of the Plan’s shares. By letter dated [ 1, the OTS 

r IRegional Office took no objection to the control notice. 

In your letter, you seek written advice from this oftice regarding three issues: (i) 
are the members of the Committee presumed under the Control Regulations to act in 
concert with the Plan, with the result that the Committee members’ and the Plan’s 
holdings of the Holding Company’s common stock must be aggregated under the Control 
Regulations; (ii) even if the Committee members and the Plan are not considered to be 
acting in concert, must the Plan’s holdings of the Holding Company’s common stock be 
attributed to the members of the Committee, based on the Committee’s authority 
regarding the Plan; and (iii) if a new person joins the Committee, will the Committee 
need to tile a new change of control notice? 

Discussion 

The Control Regulations explicitly address your first question. Section 
574.4(d)(6) provides that a person or company is presumed (subject to rebuttal) to act in 
concert with any trust for which such person or company acts as trustee. Section 
574.4(d)(6), however, explicitly provides that a tax qualified employee stock benefit plan 
(as described in the OTS Conversion Regulations) is not presumed to be acting in concert 
with its trustee or a person acting in a similar fiduciary capacity solely for the purposes of 
determining whether to combine the holdings of the plan and its fiduciary. 

Although the Committee is not acting as trustee for the Plan, based on your 
description, it appears that the Committee is acting in a similar fiduciary capacity with 
respect to the Plan, which you have represented is a tax qualified employee stock benefit 
plan. Also, in our view, it would be anomalous to apply the exception from the 
presumption to trustees, but not to apply the presumption to the Committee, which acts in 
a much more limited fashion. Accordingly, based on your representations, the exemption 
from the section 574.4(d)(6) presumption would apply to the Committee. 

With respect to your second question, whether the Committee members would be 
considered under the Control Kegulations to control %airecny w 
stock held in the Plan, for purposes of aggregating share ownership of the Committee 
members and the Plan, OTS addressed a similar issue in a 1992 interpretive letter 
(Letter).z The Letter concluded that: 

I For example, the Plan Trustee has dispositive power over the unallocated Plan shares. 
2 Op. Sr. Dep. CC. (Jul. 30, 1992) (No. 92/C%10). 
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[i]n those situations where section 574.4(d)(6) specifically 
provides that action in concert is not presumed, we would not take 
the position that the trustee of a tax-qualified ESOP has indirectly 
acquired shares held by the ESOP, and therefore we would not 
aggregate the shares held by each for purposes of determining 
control under the [Control Regulations]. 

As discussed above, section 574.4(d)(6) specifically provides that action in 
concert is not presumed in this situation. The quoted language, however, refers 
specifically to trustees, and does not address persons who act in a similar, but more 
limited fiduciary capacity. Given that the exception in section 574,4(d)(6) specifically 
mentions persons acting in a fiduciary capacity similar to that of a trustee, and the Letter 
referred only to a trustee merely because the party addressed in the Letter happened to be 
a trustee, it is our view that the Letter should be read as applying to persons acting in a 
fiduciary capacity similar to a trustee, as well as to trustees? 

Finally, you have asked whether an additional filing would be required under the 
Control Regulations if one or more new persons join the Committee. We assume that 
you are asking this question more specifically with respect to a potential director of the 
Savings Bank or Holding Company serving on the Committee. Given the Plan’s holdings 
of more than [ ] percent of the Holding Company’s common stock, the Committee 
would be required to submit a filing under the Control Regulations iE (i) the Committee 
and the Plan were considered to be acting in concert; (ii) the Committee were deemed to 
have acquired the Holding Company stock held by the Plan; or (iii) the Committee 
members were presumed to act in concert with each other, and together held more than 
ten percent of the Holding Company’s common stock. 

In the above discussion, we have concluded that neither of the first two 
circumstances exists in this case. As to the third, OTS’ predecessor, the Federal Home 
Loan Bank Board, consistently took the position that directors of a savings association 
are not considered to be acting in concert solely because of their director positions4 
Given that the Committee members’ have assumed their roles as a result of their positions 
as directors of the Holding Company or the Savings Bank, we generally would not 
consider the Committee members to be acting in concert. Accordingly, based on the facts 
you have represented, no tiling under the Control Regulations would be required if one or 
more additional members of the board of the Savings Bank or the Holding Company 
joined the Committee. 

In reaching the foregoing conclusions, we have relied on factual representations 

contamed m the materials SUDmirtea m US 

the Savings Bank. Our positions depend on the accuracy and completeness of those 

3 Our conclusion is subject to the same qualifications that we identified in the Letter. 
I &z,s, 50Fed.&&48702 (Nov.26,1985);51 Fed.&&40136 (Nov.5, 1986). However,in 
the event directors attempt to direct the policies of an institution for their personal benefit, a group may be 
deemed to be formed, which would require a tiling under the Control Regulations. & 50 Fed. && 

48702. 



4 

representations. Any material change in facts or circumstances could result in different 
conclusions form those expressed herein. 

If you have any questions regarding the above matter, please contact David A. 
Permut, Counsel (Banking and Finance) at (202) 906-7505. 

Sin er ly, cI!h!2_ G$k$w+ 

eputy Chief Counsel for 
usiness Transactions 

cc: Regional Director 
Regional Counsel 


