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Re:  Location and Exportation Authority
Dear [ ]:

This responds to your inquiry submitted on behalf of [

] (“Association”), a federal savings association. You ask
whether the Association may use and export on loans it makes the interest rate permitted
by the state in which the Association’s home office is located, even though the
Association’s officers and employees perform certain non-ministerial functions, but not
loan approvals, in another state in which the Association has branches.

In brief, we conclude that in the circumstances you describe, the Association may
use and export the interest rate on loans permitted by the state in which its home office is
located, and the performance of the specified non-ministerial functions in another state or
states in which the Association has branch offices does not require that the Association
use the interest rate permitted by the branch state.

Background

The Association’s home office currently is located in | ] (“State A”) and
the largest single concentration of the Association’s branch offices is in State A. ' The
Association also has branch offices in several other states. The Association is
considering relocating its home office to another state (“State B”).2 The Association
anticipates that even if it moves its home office from State A to State B, a majority of the
Association’s branch offices will still be in State A.

' ¥You indicate that more than 40% of the Association’s branches currently are located in State A.

2 Although the Association has not yet designated the particular state in which the new home office will be located,
for purposes of this letter we will refer to the state in which the Association’s new home office will be located as
“State B.”
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You indicate that the Association’s officers and employees perform, or would
perform, many non-ministerial functions with respect to home equity loans and credit
card loans, other than approving the loans, in the Association’s branch offices in various
states. For instance, most of the face-to-face communications (if any) with regard to a
home equity loan application, including communication of the loan approval, occur on
the premises of a branch, which the Association records as the branch of the loan
account. The branch often is located in the state where the borrower resides. If the
borrower has a deposit account, then the loan proceeds may be deposited into that
account at the branch. If loan proceeds are in the form of a check, then an Association
employee may hand the check to the borrower on the premises of the branch. You
indicate that with respect to credit card loans the Association may offer, the same
functions, including communication of the approval of the credit card application, would
likely occur in a branch in a state where the borrower resides. You represent that the
actual approval of a home equity loan or credit card loan, as opposed to the
communication of the approval, would never occur in a branch.?

You seek confirmation that the Association may be considered “located,” for
purposes of section 4(g) of the Home Owners’ Loan Act (“HOLA™)* and OTS’s
implementing regulation,’ in the state in which the Association’s new home office is
located (State B), even though the Association has branch offices in other states and the
majority of its branches will still be in State A. You also seek confirmation that interest®
rates on the Association’s home equity loans and credit card loans will not be subject to
limitation or regulation under the laws of any state other than State B, the state in which
the Association’s new home office is located. Finally, you ask whether the performance
of non-ministerial functions, but not loan approvals, in branch offices in states other than
State B, including in states where borrowers may reside, would require that the
Association be deemed “located” in those branch states for purposes of HOLA § 4(g).

Statute and Regulations

Section 4(g) of the HOLA, commonly referred to as the “Most Favored Lender
Provision,” authorizes a savings association, notwithstanding any contrary state law, to

¥ You indicate that currently, with respect to home equity loans, and in the future with respect to any credit card
loans the Association may make, most loans would be approved or denied automatically, according to criteria
established by a group of the Association’s officers and employees in various administrative offices and
programmed into a computerized loan underwriting system. You note that some loan applications may be submitted
for a second review by an individual officer, employee, or agent of the Association, who may be located in one of
several administrative offices of the Association throughout the United States.

4 12 U8.C.A. § 1463(g) (West 2001).
* 12 C.F.R. § 560.110 (2004), entitled “Most favored lender usury preemption.”

¢ See 12 C.F.R. § 560,110(a) for the definition of “interest” for purposes of HOLA § 4(g) and this letter.




charge interest on loans and other extensions of credit at a rate of not more than (1) the
maximum rate authorized for any class of lender under the laws of the state where the
association is located or (2) one percent above the discount rate on 90-day commercial
paper in effect at the Federal Reserve Bank in the Federal Reserve district where the
savings association is located, whichever is greater.” The provision thereby preempts
any other states’ laws that might attempt to regulate the interest rates the savings
association may charge on loans,

OTS’s regulation implementing § 4(g) of the HOLA, § 560.110, entitled “Most
favored lender usury preemption,” provides, in part, that a savings association located in
a state may charge interest at the maximum rate permitted to any state-chartered or
licensed lending institution by the law of that state.® The regulation goes on to state that
if state law permits different interest charges on specified loans, a federal savings
association making such loans is subject only to the provisions of state law relating to
that class of loans that are material to the determination of the permitted interest. The
regulation thus permits a savings association to charge interest on loans at the rate
permitted by the state where the association is located.

OTS regulations also permit a federal savings association to change the location of
its home office and other offices, or redesignate a home or branch office, and sets forth
the procedures an association must follow to accomplish such change or redesignation.”

Discussion

The Most Favored Lender provision of the HOLA enables a savings association
located in one state to use or “export” the interest rate permitted by that state, even when
making loans to borrowers who reside in another state. The doctrine of “exportation”
has been recognized by the Supreme Court and other federal courts.'’ A federal savings

7 Section 4(g) of the HOLA, 12 U.S.C. § 1463(g) (West 2001), provides, in pertinent part:

(g) Preempticn of State usury laws

(1) Notwithstanding any State law, a savings association may charge interest on any extension of
credit at a rate of not more than 1 percent in excess of the discount rate on 90-day commercial paper in
effect at the Federal Reserve bank in the Federal Reserve district in which such savings association is
located or at the rate allowed by the laws of the State in which such savings association is located,
whichever is greater,

§ 12 C.F.R. § 560.110 (2004). The regulation also defines the term “interest” as used in HOLA §4(g).

% 12 C.F.R, § 545,95 (2004), entitled “Change of office location and redesignation of offices.”

' See Marquette Nat'l Bank v. First of Omaha Serv.Corp., 439 U.S. 299 (1978)(construing the most favored lender
provision applicable to national banks in the National Bank Act, 12 U.8.C. § 85); Gavey Properties/762 v. First Fin.

Sav.& Loan Ass’n, 845 F.2d 519 (5" Cir. 1988} (construing the most favored lender provision applicable to
federally-insured savings associations); and Fisher v. First Nat'l Bank of Omaha, 548 F.2d 255 (8™ Cir. 1977).
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association may have its home office and branch offices in one state, and may also have
branch offices in another state or states. For purposes of the Most Favored Lender
Doctrine and HOLA § 4(g), when an association has branch offices in a state or states
other than its home state, the association is deemed “located” in both its home office state
and in any state in which it has a branch office.!" Thus, a savings association may be
located in more than one state for purposes of HOLA § 4(g).

OTS has previously concluded that an association may always export the most
favored lender interest rate of its home office, even when making loans to borrowers
residing in a branch state and even if the loans are booked out of offices located in that
branch state.'> The fact that an association is located in a state because it has a branch
office in that state does not preclude the association from using the most favored lender
rate of its home office state.”> In addition, even when loans are booked in offices in a
branch state, an association may choose to export the most favored lender rate of the
association’s home office state without demonstrating any special nexus between the
loans and the association’s home state.'* Finally, an association having branches in a
state other than its home state also has the option of electing to use the most favored
lender rate of a branch state when a loan is booked in that branch state, regardless of
whether the borrower resides in the branch state or a state in which the association is not
located.” To summarize, an association may use and export, at its option, the most
favored lender interest rate of (i) the state in which its home office is located or (ii) any
state in which a branch office is located and in which a loan is booked.

Your inquiry arises because of interpretations issued by other federal financial
institution regulators regarding exportation of interest rates. Specifically, in 1998, the
Office of the Comptroller of the Currency (“OCC”) issued an interpretive letter

" OTS Op. Chief Counsel (December 24, 1992),

"2 QTS Op. Chief Counsel, (December 24, 1992). The opinion also states, at note 19, that a loan will be deemed to
be “booked” out of a branch office when the loan is underwritten, approved, processed, and disbursed from that
office, but also indicated that it may not be necessary that each of the four elements always be present, See also
OTS Op. Chief Counsel (April 2, 1992) (federal savings associations with a home office in Maryland and branches
in Maryland, the District of Columbia, and Virginia may make credit card loans in Illinois and use the most favored
lender rate of Maryland, or, if loans are booked out of a branch in Washington, D.C. or Virginia, the association has
the option of using the most favored lender rate of the jurisdiction where the loan was booked).

'3 OTS Op. Chief Counsel (December 24, 1992),

' 1d The opinion indicated that the fact that the lending institution’s home office is located in the state from which
interest rates are being exported provides a sufficient nexus.

'S 1d. The opinion expressly did not address whether an association may use the most favored lender rate of 2
branch state for loans booked in the branch state and made to a borrower who resides in the association’s home state
or another branch state.
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construing the most favored lender provision of the National Bank Act.'!® The OCC
addressed the issue of which state’s usury laws govern interest that may be charged by a
national bank when the bank’s main office is located in one state, the home state, and a
branch office or offices of the bank are located in another state, the “host,” state, and the
bank is therefore located in more than one state. The OCC concluded that an interstate
national bank may charge interest permitted by the laws of the state in which its home or
“main” office is located unless three non-ministerial functions — loan approval, the
extension of credit (communication of loan approval) and disbursal of loan proceeds —
all occur in a branch or branches in the same state, in which case the bank is required to
use the interest rates permitted by the law of that branch or “host” state.'” The Federal
Deposit Insurance Corporation (“FDIC”) adopted substantially the same position with
respect to interstate state banks.'® You therefore ask whether OTS’s previously stated
positions regarding use and exportation of the most favored lender interest rate have
changed such that the Association would not be able to use the most favored lender
interest rate of its new home office state (State B), or whether the fact that there may be
some nexus or connection between a loan and a branch state would hinder exportation of
the interest rate permitted by the Association’s home office state.

We note that the OCC interpretation was issued in response to federal legislation
enacted in 1994, which permitted for the first time w1despread interstate branching by
national banks and state banks in some circumstances.'” The OCC reviewed and relied
on the Riegle-Neal Act and the specific legislative history of that Act in reaching its
conclusions regarding the use and exportation of interest rates by interstate national
banks, and in deciding which state’s usury laws govern interest that a bank located in
more than one state may charge. The FDIC interpretation also followed Riegle-Neal’s
enactment and looked to its legislative history. In contrast, federal savings associations
derive their interstate branching authority from the HOLA and had engaged in interstate
branching for many years before passage of the Riegle-Neal Act. The branching
authority of state savings associations similarly was not affected by the Riegle-Neal Act.
In our view, the fact that the OCC has subsequently adopted a position, based on another
statute, is not controlling. Each agency may interpret its respective governing statute

® 12U8.CA. §85.

7 OCC Interpretive Letter No. 822 (February 17, 1998). The OCC also concluded that if the three identified non-
ministerial functions are performed in the main office or in branches in different states, or in offices or in non-
branch states, the national bank may apply the interest rate permitted by its home state. Finally, if fewer than all
three functions are performed in branches in a host state, then the national bank may apply the rates of the host state
if there is a clear nexus between the host state and the loan state. See also, OCC Interpretive Letters No, 968
(February 12, 2003) and No, 954 (December 16, 2002).

'8 FDIC General Counsel’s Opinion No. 11, 63 Fed. Reg. 27282-01 (May 18, 1998).

' Riegle-Neal Interstate Banking and Branching Act of 1994, Pub. L. No. 103-328, 108 Stat. 2338 (1994)
{“Riegle-Neal Act™).
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which, although sziomilar with respect to most favored lender and permitted interest rates,
are not identical. ™ Each agency has the authority to interpret its own regulations.

We continue to be of the view that the fact that the Association’s home office is
located in the state from which interest rates will be exported provides, by itself, a
sufficient nexus between the loan and the home office state, regardless of any activities
that may occur in a branch state. Thus, a savings association may always export the most
favored lender rates of its home office state, and also has the option to use the most
favored lender rate of any branch state for loans booked in that branch state,

In reaching the foregoing conclusions, we have relied on the facts and
representations made in the material you submitted to us. Any material difference in
facts or circumstances from those described herein could result in different conclusions.

If you have further questions regarding this matter, please contact Vicki Hﬁwkins
Jones, Special Counsel (Banking and Finance), at (202) 906-7034. = :

John E, Bowman
Chief Counsel

éc: OTS Regional Directors
OTS Regional Counsel

% Even where multiple agencies are construing the same statute, if they have mutually exclusive jurisdiction over
separate sets of regulated entities, each agency’s interpretation is entitied to deference. See e.g., Collins v. Nat'l
" Transp. Safety Bd., 351 F.3d 1246 (D.C. Cir. 2003). :




