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Re: Applicability of the Bank Merger Act to the Acquisition of Certain Credit Card 
Portfolios 
 
Dear [                   ]: 
 
        This is in response to your inquiry regarding the applicability of the Bank Merger 
Act, 12 U.S.C. § 1828(c), to certain transactions in which an insured depository 
Institution acquires a portfolio of credit card accounts from another insured depository 
institution. 
 
        The Bank Merger Act provides, in relevant part: 
 
            No insured depository institution shall merge or consolidate with any 
         other insured depository institution or, either directly or indirectly, acquire 
         the assets of, or assume liability to pay any deposits made in, any other 
         insured depository institution except with the prior written approval of the 
         responsible agency . . . 
 
12 U.S.C. § 1828(c)(2). 
 
         You inquired whether the Bank Merger Act is applicable to a transaction in which 
an insured depository institution acquires credit card accounts from another insured 
depository institution that include credit balances.  In particular, you asked whether the 
acquisition of a credit card portfolio that contains some credit balances, no matter how 
small, is subject to the Bank Merger Act because of the clause in section 1828(c)(2) that 
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applies the Act to institutions that “assume liability to pay any deposits.”  Your inquiry 
does not involve a transaction that is a merger or consolidation or a transaction in which 
the acquiring institution is acquiring all or substantially all of the assets of the selling 
institution.  Such transactions are subject to the Bank Merger Act under the other 
provisions of section 1828(c)(2).  You raise the issue because credit balances generally 
are considered “deposits” for purposes of the Federal Deposit Insurance Act.1

 
A “credit balance” in a credit card account represents a positive balance on the 

customer’s account.  Credit balances arise when a customer’s payment and other credits 
posted to the account (such as a credit from the retailer when goods are returned to a 
store) are higher than the total charges incurred on the account during the current or a 
previous billing cycle.  These balances typically arise from the timing of payments 
involved in incurring and then paying off credit card obligations, are not solicited, and are 
not advertised as a separate service.  The balances do not represent a separate relationship 
between the customer and the depository institution that could be entered into 
independently of, or transferred or assumed separately from, the credit card account.  The 
balances are part of the credit card accounts, and their transfer is a normal and inherent 
part of the acquisition of the related credit card portfolio. 
 
           We do not believe that the presence of a de minimis amount of credit balances in a 
credit card portfolio causes the acquisition of that portfolio to be subject to the Bank  
Merger Act under the assumption of deposit liabilities provision in section 1828(c)(2), 
provided that the credit balances represent less than 1 percent of the value of the credit 
card receivables transferred and the selling institution is in compliance with section 165 
of the Truth in Lending Act.2  This provision requires institutions to refund any credit 
balances promptly upon request of the customer and to take all necessary and appropriate 
steps to refund any credit balances within six months.  The selling institution also must 
not have solicited or otherwise advertised the availability of credit balances with respect 
to the acquired credit card accounts.  In addition, the terms of the transferred credit card 
accounts may not permit customers to transfer their credit balances to a transaction 
account at the institution or an affiliate or allow customers to withdraw their credit 
balances by check or similar means for payment to third parties. 
 

This opinion is limited to the acquisition of a credit card portfolio under the 
circumstances described above and does not cover other situations, including situations 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                 
1 See 12 U.S.C. § 1813(l). 
2 See 15 U.S.C. § 1666d. 
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when the credit balances being transferred are connected with any account that is 
accessible by debit card, is directly or indirectly linked to a stored value card, or has 
similar features. 
 

We hope this response addresses your concerns. 
 

     Sincerely, 
 
 
________/s/__________________                                  _________/s/________________ 
Julie L. Williams         Sara A. Kelsey 
First Senior Deputy Comptroller       General Counsel 
        And Chief Counsel        Federal Deposit 
Comptroller of the Currency        Insurance Corporation 
 
 
 
 
_______/s/    _________________        _________/s/________________ 
Scott G. Alvarez          John Bowman 
General Counsel          Chief Counsel 
Board of Governors of the         Office of Thrift Supervision 
Federal Reserve System 


